Bancair

Blog

Ik wil werken bij een bank, welke opleiding heb ik dan nodig?

Gefeliciteerd! Je bent helemaal (of bijna) klaar met je studie en wil aan de slag in de bancaire sector. Logisch dat je je afvraagt hoe toereikend je behaalde diploma’s zijn, er is per slot van rekening niet één specifieke opleiding die van jou een bekwaam bankier maakt.

Wij helpen je graag een handje. Want onze bancaire specialisten weten dankzij hun jarenlange ervaring precies wat jij moet kunnen en weten om te beginnen aan je carrière in deze sector.

Wft’s: wat zijn het en wat moet ik ermee?

Allereerst: Wft’s. Misschien ken je ze al of misschien lees je het nu voor het eerst, maar Wft’s zijn afgeleid van de Wet op Financieel Toezicht en omvatten verschillende certificeringen die vereist zijn voor verschillende functies bij een bank. De eerste is Wft Basis; zonder deze mag je überhaupt niet aan de slag. Hier bovenop zijn verschillende aanvullende certificeringen te behalen die jou in staat stellen om steeds verantwoordelijkere functies te bekleden.

Een Wft kan in sommige gevallen onderdeel zijn geweest van je beroepsopleiding. Voorbeelden van deze opleidingen zijn Financial Services Management en Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen. Als je er nog geen hebt kun je deze in deeltijd behalen bij een opleidingsinstelling als Lindenhaeghe of als onderdeel van een hbo/wo traineeship.

Aangezien het voor het werken bij een bank een vereiste is dat je ‘Permanent Actueel’ bent, zit er een houdbaarheidsdatum op een Wft. Zorg dus dat je ook tussentijds op de hoogte blijft, want je dient telkens na drie jaar opnieuw examen te doen.

Duidelijk, ik wil bankier worden!

Als je nu inderdaad tot de conclusie bent gekomen dat je wil werken bij een bank na je studie, sta je voor een volgende keuze: solliciteren of detacheren. Er is hierbij geen goed of fout, maar er is wel degelijk een verschil.

Kies je voor solliciteren, dan is het aan te raden dat je een bank kiest die bij je past. Banken hebben allemaal hun eigen identiteit, cultuur en prioriteiten, zodoende kan het werken bij de ene bank heel anders voelen dan bij de ander. Als je een bank hebt gevonden die bij je past kun je daar solliciteren en de eerste stappen in je carrière zetten.

Kies je voor detacheren, dan start je een nieuw traject of traineeship waarin je wordt klaargestoomd om ergens in de financiële dienstverlening aan de slag te gaan. Je doet ervaring op in verschillende rollen en op verschillende afdelingen en krijgt persoonlijke begeleiding bij jouw op maat gemaakte loopbaantraject. Zo ontwikkel je niet alleen je professionele vaardigheden, maar leer je ook jezelf en je eigen ambities beter kennen.

Bekijk de sector Bancair

Kom eens langs

We snappen dat misschien nog niet al je vragen zijn beantwoord of dat er juist weer nieuwe bij zijn gekomen. Maak contact! We staan je graag telefonisch te woord om vragen te beantwoorden of om een afspraak te maken. Dan kijken we samen wat het beste bij je past en hoe jij je eerste stappen kunt gaan zetten in de bancaire sector.

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld