Verzekeren

Blog

Ik wil werken bij een verzekeraar, welke opleiding heb ik nodig?

Om bij een verzekeraar te kunnen werken, is het belangrijk dat je een mbo- of hbo-opleiding hebt afgerond die relevant is voor het werk in de verzekeringsbranche. Op mbo-niveau is de opleiding Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen een geschikte opleiding om bij een verzekeraar te mogen werken. Op hbo-niveau volstaan de studies Financial Service Management (fsm) of Finance, Tax and Advice. Ook andere mbo4+-opleidingen in de administratieve/economische richting zijn vaak geschikt. Daarnaast zijn Wft’s essentieel om te mogen werken in de verzekeringsbranche.

Wat is Wft precies?

Wft staat voor Wet op financieel toezicht. Deze wet beschermt consumenten en bedrijven die hun geld toevertrouwen aan financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars. Iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening moet voldoen aan de eisen die in de Wft worden gesteld. Met de opleiding Wft Basis leer je alle relevantie financiële basiskennis om aan deze wettelijke eisen te voldoen.

Welke Wft-opleidingen heb je nodig om bij een verzekeraar te werken?

Naast de Wft Basis opleiding die iedereen die werkzaam is als verzekeringsadviseur moet volgen, zijn er nog verschillende andere Wft-modules, waaronder:

  • Wft Schade particulieren, voor particulieren
  • Wft Schade zakelijk, voor zakelijke relaties
  • Wft Inkomen, waarmee je advies mag geven over inkomensverzekeringen
Wat zijn PE-punten?

Het is belangrijk dat je je kennis up-to-date houdt wanneer je in de verzekeringsbranche werkt. Daarom moet je periodiek je PE-punten onderhouden met een PE-proef. PE staat voor Permanente Educatie. Met de PE-examens houd je je Wft opleiding geldig. Deze bijscholing is verplicht voor iedereen die in de verzekeringen werkt.

Hoe vaak moet je Wft’s opfrissen?

In de Wft staat dat je elke 2 of 3 jaar een PE-examen moet afronden om je Wft-diploma te behouden. Als je dit examen niet op tijd behaalt, verlies je de bevoegdheid om te mogen werken als verzekeringsadviseur. Het kost zo’n 10 à 20 uur tijd om de PE-cursus af te ronden.

Bekijk de sector Verzekeren

Meer weten?

Heb je nog vragen over de opleidingen die je nodig hebt om bij een verzekeraar te mogen werken of wil je meer weten over de Wft’s? Neem gerust even contact met ons op!

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld