Wij leren je graag kennen!
Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.
Wil jij graag een baan in de verzekeringssector of ben je gewoon benieuwd welke beroepen er allemaal zijn in deze branche? In deze blog proberen we je een eerste idee te geven van de soorten banen die je kunt verwachten bij een carrière in de verzekeringsbranche.
De verzekeringsbranche is een brede sector, de mogelijkheden binnen deze branche zijn dan ook groot. Wat je werkzaamheden precies zullen inhouden, is o.a. afhankelijk van de richting die je opgaat binnen de verzekeringssector. Verzekeren is namelijk op te delen in drie stappen.
Wanneer je in de advisering aan het werk gaat, ga je voor je zakelijke of particuliere klant op zoek naar de beste verzekering bij verschillende verzekeraars. Iedereen, zowel individuen als bedrijven, lopen risico’s. Als verzekeringsadviseur inventariseer je welke risico’s de klant zelf kan dragen en welke verstandig zijn om te verzekeren. Je bekijkt hoe groot de kans is dat iets gebeurt en als iets gebeurt wat de (financiële) schade dan zou zijn. Op basis daarvan bekijk en vergelijk je verschillende premies om zo de beste verzekering voor je klant te vinden.
Voorbeeld:
Piet is eigenaar van restaurantketen Chicken Queen en wil een nieuw restaurant openen. Jij zult kijken wat de te dragen en te verzekeren risico’s voor hem zijn. Piet heeft wel een buffer opgebouwd met zijn eerdere restaurants, maar grote financiële schade door brand of een nieuwe lockdown kan ook hij niet dragen.
Wanneer je in het vakgebied “acceptatie” werkt, houd je je bezig met de beoordeling van de verzekeringsaanvragen en het opstellen van de verzekeringsovereenkomst. Deze overeenkomst wordt ook wel de aanvaarding genoemd. Je onderzoekt de identiteit van de verzekeringnemer, kijkt of het aanvraagformulier correct is ingevuld en of er aanvullend onderzoek nodig is. Aan de hand van de verkregen informatie bepaal je of de overeenkomst wordt getekend en onder welke voorwaarden dit gebeurt.
Voorbeeld:
Piet heeft een aanvraag voor een verzekering gedaan. Jij zal onderzoeken welke risico’s jouw verzekeringsmaatschappij neemt, wanneer je Piets aanvraag accepteert. Je ziet bijvoorbeeld dat zijn nieuwe restaurant direct naast een vuurwerkfabriek ligt, wat een groot risico op brand met zich meebrengt. Daarnaast zie je dat het pand niet aan alle preventieniveaus voldoet en er ook verbeterpunten zijn op het vlak van RI&E. Al deze risico’s weeg je af, waarna je uiteindelijk besluit of je wel/geen overeenkomst zult afsluiten met Piet.
Als laatste kun je werkzaam zijn binnen de “schadevergoeding”. Als schadebehandelaar ben je het aanspreekpunt voor de verzekeringnemer. Je houdt je bezig met het vertalen van de polis en polisvoorwaarden en informeert de klant over het proces. Wanneer je als schadebehandelaar werkt, onderzoek je de (schade)claims die verzekeringnemer heeft ingediend en bepaal je wat wel/niet wordt uitgekeerd a.d.h.v. de polisvoorwaarden.
Voorbeeld:
Er is een flinke storm geweest, waardoor het terras van Chicken Queen flink wat schade heeft opgelopen. Bovendien zijn er wat tafels en parasols op geparkeerde auto’s gevallen die daardoor ook schade hebben. Vanzelfsprekend doet Piet een aanvraag voor een schadevergoeding, want hij is hier toch voor verzekerd?! Jij gaat nu uitzoeken wat de exacte schade is en wat Piets verzekeringspolis wel/niet dekt. Kon de schade voorkomen worden? Zat het terras wel stevig vastgebonden?
Lijkt het je wat om een baan in een van de drie richtingen binnen de verzekeringssector te hebben? Wij hebben verschillende vacatures openstaan. Neem gelijk contact met ons op!