Woonconsulent

Blog

Wat doet een woonconsulent?

Ben jij geïnteresseerd om aan het werk te gaan als woonconsulent of vraag je je gewoon af wat een consulent allemaal precies doet? Wij vertellen je alles wat je moet weten over een carrière als woonconsulent.

Wat is een woonconsulent?

Een baan als woonconsulent omvat de verantwoordelijkheid voor de verhuur en het sociaal beheer van woningen van een woningcorporatie. Je precieze taken verschillen natuurlijk per woningcorporatie en per vacature, maar in de basis fungeer je als tussenpersoon voor huurders, instanties en klanten. Voor huurders ben je de contactpersoon als het gaat om klachten, vragen of andere gerelateerde zaken.

Veelvoorkomende taken omvatten:

  • Verhuur van woningen;
  • Klaarstaan in het geval van conflicten;
  • Inzet voor een prettige leefomgeving;
  • Administratie bijhouden.

Ten slotte kom je in aanraking met zaken als de naleving van het huurcontract, overlast en betalingsachterstanden.

Woningverhuur
Eén van je kerntaken als woonconsulent bestaat uit het adverteren, verhuren en toewijzen van woningen aan geselecteerde kandidaten, bestaande uit speciale klantgroepen als statushouders en jongeren. Je gaat in gesprek met deze woningzoekenden en zorgt voor bezichtigingen en afstemming van aanvullende wensen.

Sociaal beheer
Een andere belangrijke taak als woonconsulent is het sociaal beheer en de leefbaarheid van woningen van woningcorporaties. Je signaleert problemen in de wijken en draagt jouw steentje bij aan de verbetering van de veiligheid en leefbaarheid van de verhuurde woningen en de wijken. Hierbij onderhoud je veelal contacten met de verhuurders, maar ook met externe partijen als maatschappelijk werkers en de gemeente.

Kwaliteiten en opleidingen

Als echte bemiddelaar en tussenpersoon voor huurders en verschillende instanties, is het belangrijk om over goede communicatieve vaardigheden te beschikken. In het geval van conflicten heb je de overhand, maar blijf je altijd neutraal. Daarnaast is ook het nauwkeurig bijhouden van de administratie belangrijk en is het dus handig om over de juiste schriftelijke vaardigheden te beschikken. Ten slotte is het vanzelfsprekend van belang dat je goed kunt samenwerken en op deze manier alle contacten goed kunt onderhouden.

Woningcorporatie vacatures

Is dit takenpakket op jouw naam geschreven? Neem dan snel een kijkje tussen onze vacatures en vind jouw ideale vacature bij een woningcorporatie! Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat B&P Professionals allemaal voor je kan betekenen? Neem vooral contact met ons op voor meer informatie!

Wist je dat..

Een verhuurmakelaar vergelijkbare werkzaamheden heeft als de woonconsulent? De functie verhuurmakelaar is de ideale opmaat naar een baan als woonconsulent. Wij hebben landelijk diverse vacatures voor verhuurmakelaar beschikbaar. Neem eens een kijkje!

Bekijk de sector Overheid

Koffie met een recruiter?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat B&P Professionals voor jou kan betekenen? Onze recruiters leggen het je graag uit! Laten we bellen of kom gezellig bij ons langs.

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld