Burgerzaken

Blog

Wat doet een medewerker burgerzaken?

Wil jij medewerker burgerzaken worden of ben je gewoon benieuwd wat een medewerker burgerzaken precies doet? Dan is deze blog perfect voor jou! We geven je (hopelijk) antwoord op al je vragen over het beroep van een medewerker burgerzaken.

Wat valt er allemaal onder Burgerzaken?

De afdeling burgerzaken houdt zich, zoals de naam al doet vermoeden, bezig met allerlei zaken voor de burgers van de gemeente. Op deze afdeling worden alle registraties met betrekking tot de inwoners van de gemeente afgehandeld. Je kunt hierbij denken aan:

  • Aanvragen voor paspoort, id-kaart of rijbewijs;
  • Adreswijzigingen;
  • Registraties van trouwen en partnerschappen;
  • Geboorte- en overlijdensaangiftes;
  • Naamswijzigingen.
Hoe ziet een dag van een medewerker burgerzaken eruit?

Als medewerker burgerzaken heb je een baan met veel afwisseling. Iedere dag ziet er anders uit. Je kunt zowel aan het loket of in de back office werkzaam zijn. Aan het loket houd je je je bezig met aanvragen voor  o.a. paspoorten en rijbewijzen, maar ook verhuizingen en verklaringen omtrent gedrag (VOG). Daarnaast voer je als medewerker burgerzaken huwelijksvoltrekkingen uit, waarbij je aktes opmaakt en zorgt voor een huwelijksambtenaar. In de back office beantwoord je de vragen van burgers die via mail of telefonisch binnenkomen en verwerk je digitale aanvragen. Ook regel je hier alle zaken die aan het loket worden aangevraagd.

Welke eigenschappen moet je als medewerker burgerzaken hebben?

Om dit werk te doen moet je goed kunnen luisteren en goed kunnen omgaan met diverse groepen mensen. Daarnaast moet je proces- en oplossingsgericht kunnen werken en snel kunnen schakelen. Ook is het van belang dat je altijd vriendelijk en behulpzaam blijft naar de mensen die je spreekt.

Welke opleiding heb ik nodig?

Om als medewerker burgerzaken aan de slag te gaan, is minimaal MBO4 werk- en denkvermogen vereist. Daarnaast moet je digitale systemen snel eigen kunnen maken. Voor veel functies is het een pré als je de Basisopleiding Burgerzaken hebt afgerond en daarbij certificaten van NVVB-modules bezit.

Wat verdien je als medewerker burgerzaken?

Wat je verdient als medewerker burgerzaken hangt natuurlijk af van je ervaring, kennis en kunde. Het startsalaris van een medewerker burgerzaken ligt op zo’n 2300 euro per maand. Heb je al wat meer ervaring dan zal je salaris oplopen tot 2800 euro Het maximale salaris van een medewerker burgerzaken ligt op zo’n 3500 euro per maand. Een senior medewerker burgerzaken kan vaak ook extra verdienen d.m.v. bonusregelingen.

Vacatures medewerker burgerzaken

B&P Professionals bemiddelt zowel ervaren als startende professionals binnen o.a. de publieke sector. Zo hebben wij ook regelmatig vacatures voor medewerker burgerzaken. Neem een kijkje bij onze huidige vacatures om te ontdekken of er een leuke vacature voor jou tussen staat!

Bekijk de sector Overheid

Meer weten?

Heb je nog vragen over het werk als medewerker burgerzaken of B&P Professionals? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij vertellen je graag meer.

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld