Overheid

Blog

Wat doet een ambtenaar?

Een ambtenaar is iemand die in dienst is bij de overheid. Dit kan rechtstreeks bij de Rijksoverheid zijn, maar ook bij de gemeente, bij de provincies of bij de waterschappen. Daarbij is de functie van ambtenaar heel breed, maar wat doet een ambtenaar dan precies en welke taken staan je als ambtenaar te wachten? Je leest er hier meer over.

Functies op verschillende niveaus

De vraag “wat doet een ambtenaar” is erg breed, omdat hieronder alle overheidsfuncties vallen. Dat gaat van de belastinginspecteur en de bijstandsconsulent tot de toezichthouder milieu en ruimte en de politicoloog. Dat betekent ook dat er taken op verschillende niveaus zijn, zodat zowel mensen met een mbo-achtergrond als ook mensen met een hbo- of universitaire achtergrond als ambtenaar aan de slag kunnen. Ieder op zijn eigen niveau met uitdagingen die bij hem of haar passen. Je kunt dan ook niet dé opleiding tot ambtenaar volgen, maar volgt een opleiding in een specifieke richting, waarmee je dan bij de overheid aan de slag kunt gaan.

Taken ambtenaar

Hoewel de functie van een ambtenaar erg breed is, zijn er wel een aantal zaken die steeds overeenkomen als we kijken naar wat een ambtenaar doet. Zo zijn ambtenaren allemaal verantwoordelijk voor de toepassing en handhaving van de wet en helpen ze burgers en organisaties hierbij. Welke taken de individuele ambtenaar precies uitvoert, hangt van de bevoegdheden af.

Als we kijken naar de meest voorkomende taken van een ambtenaar zien we dat ambtenaren veelal in uitvoerende functies werkzaam zijn. Denk aan de verlening en beoordeling van vergunningen, de inning van belastingen en de verwerking van allerlei aanvragen zoals de aanvraag voor een rijbewijs. Ook houden veel ambtenaren zich bezig met de veiligheid en adviseren ze beleidsmakers over nieuw beleid.

Deze competenties heb je nodig

De functie ambtenaar is weliswaar erg gevarieerd, maar er zijn wel een aantal competenties die bijna altijd nodig zijn. Zo is het handig om over enige juridische kennis te beschikken, maar moet je ook goed zijn in plannen, overtuigen, samenwerken en inspireren. Daarnaast is het belangrijk om goed met conflicten om te gaan, oplossingsgericht te kunnen werken en doortastend te zijn. Tot slot heb je vaak met mensen te maken en is het belangrijk om goed te kunnen communiceren in allerlei situaties.

Aan de slag als ambtenaar via B&P Professionals

Het antwoord op de vraag “Wat doet een ambtenaar?” is nu hopelijk duidelijk geworden. Lijkt het jou leuk om in de publieke sector werkzaam te zijn en een actieve bijdrage aan de maatschappij te leveren? Bekijk dan nu de vacatures via B&P Professionals of bekijk de mogelijkheden voor een traineeship of om je te laten detacheren. Via deze twee laatste opties kun je op een laagdrempelige manier ontdekken of een baan als ambtenaar wat voor jou is.

Bekijk de sector Overheid

Koffie met een recruiter?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat B&P Professionals voor jou kan betekenen? Onze recruiters leggen het je graag uit! Laten we bellen of kom gezellig bij ons langs.

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld