Gemeente

Blog

Ik wil werken bij een gemeente, welke opleiding heb ik nodig?

Wil jij wat betekenen voor jouw directe omgeving en een steentje bijdragen aan de gang van zaken binnen jouw gemeente? Dan is een baan als ambtenaar in de lokale politiek misschien wel wat voor jou. Wij leggen uit welke opleidingen en kwalificaties van pas kunnen komen en hoe jij zo snel mogelijk aan de slag kan gaan met een baan binnen de gemeente.

Werken bij de gemeente

De gemeente telt een tal van functies. Je kunt hier dus ook met zo ongeveer elk beroepsveld terecht. Dan spreekt het misschien wel voor zich dat er niet één specifieke opleiding is die je moet volgen als je voor de gemeente wilt werken. Bij sommige functies kun je al terecht zonder specifieke eisen en bij andere functies is het vooral van belang dat je veel ervaring hebt. Toch zijn er ook banen waarbij bepaalde opleidingen handig of vereist zijn, dit varieert van mbo tot wo en is dus alsnog erg toegankelijk. Wel is het praktisch om naast een basisopleiding nog een vervolgopleiding te volgen om je kennis aan te vullen en je baankansen te vergroten. In sommige gevallen worden extra opleidingen ook intern aangeboden, denk aan een omscholing bij de gemeente.

Bij de gemeente werken: welke opleiding kan ik volgen?

Ondanks het brede scala aan mogelijkheden zijn er een aantal veelvoorkomende richtingen die je op kan gaan binnen de gemeente, waar opleidingen voor bestaan. Wil je als specialist binnen een bepaalde sector beleid creëren en je bezighouden met al deze ontwikkelingen? Dan kun je aan de slag als beleidsmedewerker met een opleiding tot beleidsmedewerker bij de gemeente.

Er bestaan hierin meerdere opleidingen met specifieke invalshoeken, maar er bestaat ook gewoon een opleiding beleidskunde. Ook medewerker burgerzaken is een populaire baan binnen de gemeente, waarvoor vele ondersteunende opleidingen bestaan, volg bijvoorbeeld de opleiding burgerzaken bij de gemeente. Tot slot komen veel mensen bij de gemeente terecht binnen het sociaal domein. Om aan de slag te gaan met o.a. participatie, zelfredzaamheid, zorg en jeugd kun je ook een kijkje nemen bij allerlei cursussen en trainingen zoals de opleiding sociaal domein bij de gemeente.

Opleiding gemeente bij deze instanties

Kort samengevat worden gemeente opleidingen aangeboden door verschillende instanties en kun je over zo ongeveer elke functie genoeg leren om voorbereid aan de slag te gaan. Enkele instanties die goed bekend staan in deze sector zijn:

  • MarienburgGroep Opleidingen;
  • Bestuursacademie Nederland;
  • Segment;
  • NVVB PublieksAcademie (voor publiek/burgerzaken).
Bekijk de sector Overheid

Neem contact op

Lijkt het je wat om mede dankzij een specifieke opleiding binnenkort aan de slag te gaan bij de gemeente? Neem dan zeker een kijkje tussen de vacatures van B&P Professionals. Meer weten over de mogelijkheden en opleidingen binnen de gemeente? Neem dan contact met ons op.

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld