Overheid

Blog

Hoeveel kun je verdienen bij de overheid?

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan met een functie binnen de overheid en ben je benieuwd wat het salaris van rijksambtenaren inhoudt? Dit verschilt per beroep en functie. Hier vind je alles wat je moet weten over het salaris van een baan bij de overheid.

Salaris overheid

Als je bij de rijksoverheid werkt, val je als rijksambtenaar onder een van de ministeries. Elk departement binnen de rijksoverheid deelt zijn functies in functiegroepen in. Hiervoor bestaan verschillende salarisschalen bij de overheid. Onder welke jij valt, hangt ervan af bij welke van de 65 functiegroepen jouw functies horen. Bij verschillende niveaus horen namelijk verschillende salarisschalen. Voor elke functiegroep zijn de gewenste resultaten vastgelegd en de zwaarte van een functie bepaalt de salarisschaal die erbij hoort.

Salarisschalen overheid

De arbeidsvoorwaarden voor rijksambtenaren vind je in de CAO Rijk. Hierin staat onder meer informatie over afspraken met betrekking tot vakantie, verlof en het loon bij de rijksoverheid. Naast de zwaarte van je functie, heeft het rijksambtenaren salaris ook te maken met je ervaring en opleidingsniveau. Zo ligt het startsalaris bij mbo-niveau tussen ongeveer €2.000,- en €2.900,-, terwijl dit bij hbo tussen de €2.600,- en €3.600,- ligt en dit bij wo zelfs uitkomt op een startsalaris tussen €2.800,- en €4.500,- bruto per maand.

Individueel keuzebudget

Naast je salaris bij de overheid ontvang je ook een Individueel Keuze Budget (IKB). Hiermee krijg je de mogelijkheid om een deel van je maandelijkse inkomen te laten uitbetalen op eigen gekozen tijdstippen of om dit om te zetten in verlof. Het IKB bestaat dus niet alleen uit loon bij de overheid, maar ook uit tijd die je in verlof kan omzetten of juist andersom. Dit bouw je iedere maand verder op en geeft je mogelijkheden om het geld op allerlei manieren in te zetten. Hierdoor is het werken bij de overheid extra flexibel.

Werken bij rijksoverheid?

Lijkt het jou wel wat om aan het werk te gaan bij rijksoverheid? Bij B&P Professionals kun je terecht voor advies over welke baan bij jou zou passen, vacatures die hierbij horen en natuurlijk alle aanvullende vragen die komen opdagen. Neem vooral een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie over een baan binnen de overheid. Ook kun je via ons een traineeship doen bij de overheid en zo je kennis en ervaring verbreden. 

Bekijk de sector Overheid

Koffie met een recruiter?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat B&P Professionals voor jou kan betekenen? Onze recruiters leggen het je graag uit! Laten we bellen of kom gezellig bij ons langs.

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld