Sociaal domein

Blog

Wat doet een beleidsmedewerker sociaal domein?

Lijkt het jou wat om aan de slag te gaan als beleidsmedewerker sociaal domein? Of ben je nieuwsgierig naar de exacte taakomschrijving van deze functie? Hier is alles wat je moet weten over werken als beleidsmedewerker sociaal domein.

Wat doet een beleidsmedewerker?

Als beleidsmedewerker werk je veelal bij de overheid, bijvoorbeeld bij de gemeente of een ministerie, of bij vakbonden. Je bent verantwoordelijk voor (een deel van) het beleid van een maatschappelijke sector. In het geval van de beleidsmedewerker sociaal domein dus het sociaal domein. Je bent specialist in dit vakgebied en je onderhoudt hierbij contacten, binnen en buiten je organisatie. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen jouw domein. Op basis van al deze informatie en geanalyseerde problemen uit de praktijk, ontwikkel je een beleid dat aansluit op de vraag van de samenleving, maar tegelijkertijd ook op je organisatie aansluit.

De belangrijkste kerntaken zijn:

  • Up-to-date blijven binnen jouw vakgebied;
  • Beleid creëren en voorleggen aan belanghebbers;
  • Uitvoering van beleid bijhouden en blijven adviseren;
  • Terugkijken op resultaten van beleid.
Sociaal domein: wat is dat nu precies?

Het vakgebied sociaal domein richt zich voornamelijk op werk, participatie, zelfredzaamheid, zorg en jeugd. Toch is het geen afgebakend domein. Wat het precies inhoudt verschilt per gemeente en instantie. Sommige gemeenten betrekken ook begrippen als wonen, sport, cultuur en onderwijs bij het sociaal domein. Deze verschillen in inrichting van het takenpakket maken vacatures in het sociaal domein erg afwisselend.

Belangrijke eigenschappen

Als beleidsmedewerker sociaal domein is het belangrijk dat je maatschappelijk betrokken bent. Je blijft voor het werk ten slotte altijd op de hoogte van wat er speelt in de samenleving en verricht maatschappelijk belangrijk werk. Daarnaast moet je integer zijn, analytisch kunnen denken, goed kunnen samenwerken en meerdere belangen en partijen kunnen betrekken bij je plannen. Daarbij is het ook handig om in te kunnen schatten hoe politieke organisaties reageren op bepaalde ideeën en voorstellen.

Vacature beleidsmedewerker sociaal domein

Ben je enthousiast geworden over het werk van een beleidsmedewerker sociaal domein? Bij B&P Professionals hebben we regelmatig leuke vacatures in de publieke sector, waaronder vacatures beleidsmedewerker sociaal domein. Ben jij net afgestudeerd? Kijk dan ook eens bij het traineeship (semi) publieke sector: hét startpunt van jouw carrière binnen de (semi)overheid.

Bekijk de sector Overheid

Meer weten?

Wil je meer informatie en ben je benieuwd wat B&P Professionals verder voor je kan betekenen? Schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen!

Wij leren je graag kennen!

Zoek jij leuke detacheringsopdrachten, of gewoon een nieuwe uitdaging? Neem even contact met ons op.

* Verplicht veld