fbpx
Header Blog Bericht
Tijn Langenberg

Het is niet altijd wat het lijkt....

Jij bent vast en zeker weleens de term Customer Due Dilligence ( CDD) tegengekomen bij jouw op de werkvloer en anders wel op onze website. Dit is momenteel namelijk een hot item in de financiële wereld. Maar wat doet een CDD Analist nou eigenlijk? Onze collega Rishaan, die zelf CDD Analist is bij de Rabobank in Rotterdam, geeft in deze blog antwoord op die vraag!

Wist je dat de afgelopen zeven jaar de Europese banken al zo'n 14 miljard euro hebben betaald aan boetes omdat ze witwaspraktijken door de vingers zagen of de economische sancties niet respecteerden?

De monsterschikking van 775 miljoen euro die het Nederlandse ING in september 2018 betaalde om verdere gerechtelijke vervolging te vermijden, is daar wellicht het beste bewijs van.

Op de vraag of dit te voorkomen was, is geen eenduidig antwoord op te geven. Zie het als de veranderingen in de maatschappij die bij voorbaat niet altijd te voorzien zijn.

Een mooi voorbeeld is het 500 eurobiljet. Deze coupure blijkt namelijk nogal in trek bij de onderwereld. Bij de smokkel van geld spelen namelijk volume en gewicht een belangrijke rol. Een miljoen euro weegt in biljetten van 500 euro ongeveer twee kilo. Als reactie op deze niet ingecalculeerde omstandigheid heeft het DNB vanaf 27 januari 2019 besloten geen 500-eurobankbiljetten meer uit te geven. Het blijft wel een wettelijk betaalmiddel, enkel valt het hedendaags alles behalve mee om een biljet van 500 euro uit te geven. Als ze ingeleverd worden bij de bank, komen ze niet meer terug in het betalingsverkeer. Het uit de markt halen van biljetten van vijfhonderd euro is slechts één van de voorbeelden om criminaliteit en witwassen tegen te gaan.

Ik als CDD analist let bij de Rabobank ook op opvallende stortingen. "Stel, je doet alles giraal. Je salaris wordt elke maand op je rekening gestort en rekeningen worden automatisch betaald. En dan stort je ineens drie weken achter elkaar 2500 euro aan contact geld op je rekening. Dan vinden wij dat ongebruikelijk. Het hoeft niet direct frauduleus te zijn, maar dan doen we navraag waar het vandaan komt." Banken zijn door de Wet ter voorkoming van Witwassen en financieren van Terrorisme verplicht om te weten wie de klanten zijn en waar de rekening voor gebruikt wordt.

 

Blog Bericht Zo ziet 1,4 miljoen euro eruit

 

1,4 Miljoen euro aan contant geld 

Wat is witwassen?

Het doen van handelingen, waardoor een voor de wet verzwegen vermogensaanwas ogenschijnlijk een legale oorsprong krijgt. Het doel van witwassen is het versluieren van de herkomst van geld.

Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Bij raadpleging van klantgegevens tijdens de uitoefening van de functie als CDD analist is het niet altijd wat het op het eerste gezicht lijkt. Letterlijk betekent Customer Due Diligence ‘gepaste zorgvuldigheid’. Customer Due Diligence staat ook wel bekend als het ‘know your customer’ (KYC)- of ‘ken uw klant’-beginsel: wie is uw cliënt, maar ook: wie zijn de eigenaren, kan de klant een risico vormen en waarvoor wordt de zakelijke relatie gebruikt?

Hoe ziet een dag als CDD Analist eruit?

De dag begint gewoonlijk voor iedereen met een aantal dagelijkse routines. Op de CDD afdeling hebben we ook dergelijke routine aspecten. Enkel kunnen die heel anders uitpakken dan je in eerste instantie een voorstelling bij hebt. Je raad het hoogstwaarschijnlijk al, ik duid op het CDD onderzoek dat veelomvattend kan zijn.

De bankovervaller van de jaren ‘30 was gemakkelijk te herkennen aan zijn geweer en bivakmuts. Nu vinden vele financiële criminele activiteiten tussen vier muren zonder omstanders plaats. Om deze gegevens te analyseren zijn wij CDD analisten de uitgewezen personen door de gegevens heen te kijken en te achterhalen wat er tussen die vier muren afspeelt. Daarbij is het de bedoeling om zaken die op het eerste gezicht heel normaal en gangbaar lijken onder een vergrootglas te plaatsen. Wat zien we? Wat wil de klant ons laten zien? Wat is de bedoeling van de klant? En past dit in het klantbeeld? Denk hierbij aan boetes en reputatieschade die jij kan voorkomen door middel van jou onderzoek. Daarnaast kan het zo zijn dat illegale praktijken aan het licht komen die eerder niet zijn ontdekt. Want zoals eerder aangegeven wat er zich afspeelt binnen de vier muren hebben wij geen zicht op.

Hoe meer je analyseert, hoe beter je bril wordt om door de vier muren heen te kijken. Een hele mooie uitdaging waar B&P Professionals mij een kans voor heeft gegeven om dit te ontplooien en verder te ontwikkelen. Hiervoor mijn dank en ook het bedrijf Rabobank waar ik mijn werkzaamheden ontplooi bij mijn manager Aleksander Borger die ons motiveert het beste uit jezelf te halen. Een CDD analist oefent een meeslepend beroep uit waarbij elke dag niet hetzelfde liedje is.

Ben je als lezer getriggerd door deze blog en heb je het gevoel dat jij de uitgewezen persoon bent om criminele geldstromen op te sporen? Dan is wellicht de functie CDD analist iets voor jou!

Auteur: Rishaan Rahmoe

B&P in beeld